Lehké a nadýchané vafle vám i vašim dětem zaručeně uspokojí chutě na sladké. Dozdobíte-li je navíc lžicí šlehačky, kopečkem zmrzliny a kousky ovoce, nebude už tolik ubývat napečené cukroví na Vánoce, které jistě bedlivě střežíte ve spíži.
S vaflemi lze připravit také rychlou chutnou snídani nebo svačinu – například s kolečky banánu a meruňkovým džemem. S jejich zásobou vás nepřekvapí ani nečekaná návštěva, protože s vaflemi se dají vykouzlit dezerty přímo královské. Stačí jen mít v mrazáku jahody, maliny nebo borůvky z letní sklizně.
Víte, jak se v pohádkách vaří různé čarovné lektvary na lásku? Podobný efekt mají i vafle. Určitě si je zamilujete. Dají se koupit hotové v obchodě, ale pokud máte doma vaflovač nebo toustovač, můžete si je upéct sami. Jak na to?
Co potřebujeme:
-
150 g hladké mouky
-
1 lžička prášku do pečiva
-
špetka soli
-
30 g cukru
-
1 vejce
-
300 ml mléka
-
50 g másla
Postup:
Do mísy nasypte mouku, kypřicí prášek, cukr a sůl. Dobře promíchejte. Přidejte vejce, mléko a rozpuštěné máslo. Vše do hladka rozmíchejte. Těsto nechte tak hodinu odpočinout. Poté ho postupně nalívejte sběračkou do misek na toustovací plotýnce. Uzavřete a pečte cca 5 minut, než začne svítit zelená kontrolka, která informuje, že je dopečeno. Toto množství vyjde tak na sedm až osm vaflí. Pomocí vidličky je přeneste na talíř a dozdobte kompotovaným, mraženým nebo čerstvým ovocem a smetanou. Vafle se hodí také jako oplatka do zmrzlinových pohárů nebo jako vaflový základ dezertu se zmrzlinou, šlehačkou a čokoládovou polevou. Polevu lze připravit z jednoho až dvou dílů čokolády a jednoho dílu Hery, které zahřejeme v hrnku – nejlépe ve vodní lázni, a promícháme. Aby se nám poleva nesrazila, nesmí se vařit.
Tato varianta přípravy vaflí se hodí pro slavnostnější příležitosti – například na Vánoce nebo na Silvestra. Dobrou chuť!